Een daktuin ziet er mooi uit, maar dat is lang niet het enige voordeel van een daktuin, of gevelbegroeiing. Wist u dat begroeiing op uw dak financiële voordelen heeft? Een eerste voordeel is dat een daktuin tot wel 99% van het regenwater kan bufferen, hierdoor ontstaan ontlasting van het riool. Daarnaast zorgt begroeiing op uw dak ervoor dat de dakbedekking langer meegaat. De daktuin beschermt uw dak namelijk tegen temperatuurschommelingen en hagel.
Naast bovenstaande voordelen kan begroeiing op uw dak of gevel zorgen voor verkoeling in de zomer. Zo draagt het dak bij aan een duurzame leefomgeving. In steden zorgen daktuinen voor meer leefruimte. Daken met begroeiing zijn in de huidige architectuur niet meer weg te denken.
Hierboven staat het al kort benoemd. Dakbegroeiing zorgt voor een langere levensduur van uw dak. Vraagt u zich af hoe dit kan? Een reden is dat dakbegroeiing de temperatuur op het dak verlaagd. Hierdoor wordt de gevel minder aangetast en wordt de levensduur verlengd. Daarnaast houdt de daktuin de directe UV-straling tegen. Hierdoor wordt het dak niet aangetast door de zon. Als laatst wordt er minder gelopen op de gevel, omdat er begroeiing overheen zit.
Een langere levensduur van uw dak en daarnaast energie besparen. Het kan met een daktuin. Begroeiing op uw dak heeft een isolerende werking. Zo komt er minder warmte van binnen naar buiten in de zomer en andersom in de winter. Zo bespaart u energie door een mooie daktuin aan te laten leggen. Een win-win situatie. Het is wel belangrijk dat u de dakbegroeiing laat aanleggen door een expert, omdat het een specialistische klus is om optimaal gebruik te kunnen maken van uw daktuin.
Een ander voordeel van begroeiing op uw dak is dat het de effecten van klimaatverandering tegengaat. Ze verbeteren de luchtkwaliteit. Dit komt doordat de dakbegroeiing CO2, NO2 en fijnstof opvangt en opneemt. Dit werkt als volgt. Fijnstof komt door de wind op het dak terecht. Wanneer er geen dakbegroeiing op het dak is geplaatst komt het op een normaal dak terecht. Dan wordt het fijnstof weer opgewerveld. Fijnstof en NO2 zorgen beiden voor luchtvervuiling. Wanneer er wel dakbegroeiing aanwezig is, vangt dit de fijnstof op. Als een soort stofzuiger. De dakbegroeiing houdt dit vast en laat pas los bij een regenbui. De regen zorgt er dan weer voor dat de fijnstof in de grond terecht komt. Zo werken groene gevels mee aan de verbetering van de luchtkwaliteit.
Niet alleen de mensen profiteren van groene daken in de stad. Daken met begroeiing worden door microleven gebruikt als toevluchtsoord in steden. Zo helpen groene daken om de ecologische kringloop weer op gang te brengen.
Groene daken vangen veel regen op. Dit is een groot voordeel, omdat regenbuien door de klimaatverandering steeds heftiger worden. Dit is belastend voor het riool en steeds vaker komen rivieren of beekjes te overstromen. Dakbegroeiing vangt een deel van deze heftige regenval op.
Dankzij dakbegroeiing zorgen voor betere geluidsisolatie. Dit is wetenschappelijk nog niet bewezen, maar de voortekenen zijn positief.
Wist u dat zonnepanelen minder goed presteren bij een temperatuur van 25 graden Celsius of hoger? Het rendement daal per elke graag boven de 25 graden Celsius met 0,5%. Dit heeft te maken met de elektrische weerstand die toeneemt bij een hogere temperatuur. Dit betekent dat je bij 45 graden Celsius al op 10% minder rendement zit. Dat is natuurlijk hartstikke zonde. Dan is een groendak een goede oplossing. Dakbegroeiing remt de temperatuurstijging op het dak.
Om dit te kunnen bewijzen is er een testcase uitgevoerd, conform de internationale Standaard Test Condities (STC). Er werden identieke zonnepanelen geplaatst op daken met een verschillende ondergrond. De één zonder dakbegroeiing en de ander met dakgebroeiing. De eerste conclusie die werd getrokken was dat de temperatuur van het dak met dakbegroeiing dichter bij de daadwerkelijke buitentemperatuur bleef dan het dak zonder dakbegroeiing. Uiteindelijk bleek dat groene daken 4 procent meer rendabel waren dan traditionele daken. Dit heeft ermee te maken dat planten waterdamp in de lucht brengen, wat invloed heeft op de temperatuur. Daarnaast geven planten de zonnepanelen extra koeling. Het is dus voornamelijk bij hoge temperaturen meer rendabel om zonnepanelen te plaatsen op een groendak in plaats van een traditioneel dak.
Het wordt in bovenstaande tekst wel duidelijk. Groendaken hebben enorm veel voordelen. Wilt u graag meer weten over bovenstaande voordelen van groendaken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.